4. 12. 2020 – Lahko noč, umiti zobki – večerno branje pravljic za lahko noč (I. teden)

24.07.2021 | Avtor Renata Pavlovič | Objavljeno v Palčki, Pri nas se dogaja

Spoštovani starši, dragi otroci … pravljic za otroke ni nikoli preveč.

Ko se ponudi priložnost za poslušanje pravljic nekoliko drugače, jo lahko sprejmemo ali zavrnemo. V kolikor vam je ideja sprejemljiva in dobrodošla, pa prijeten ogled in poslušanje.

“Sem Primož Mirtič Dolenec, učitelj tretjega razreda na OŠ Bled, v sklopu dela na daljavo pa sem se pred kratkim odločil, da bi svojim učencem ob večerih bral pravljice za lahko noč. Ker je bila ideja izjemno všeč tudi ostalim kolegicam in kolegom, sem se odločil, da branje pravljic izvedem preko YouTuba kanala. Odzivi na branje so res izjemni, saj si je zadnje tri pravljice poslušalo že več kot 1000 otrok!        Če menite, da bi bilo poslušanje pravljic koristno tudi za vaše “vrtičarje”, bom vesel, če povezave delite z vašimi zaposlenimi ter otroki v vašem zavodu. V kolikor bo interes poslušalcev velik, bom z branjem pravljic nadaljeval tudi v prihodnjem tednu. Hvala in lep sneženi pozdrav z Gorenjske!”.

Povezave do pravljic za ta teden:

Ponedeljek: https://youtu.be/lKEQdecj3RI

Torek: https://youtu.be/mJQ1_5OS5H8

Sreda: https://youtu.be/JVLl1FWg7h8

Četrtek: https://youtu.be/b6VCFrUtbqc

Petek: https://youtu.be/485_hvg9urw

 

In kaj pravijo strokovnjaki?

ZAKAJ JE BRANJE PRAVLJIC KORISTNO ZA OTROKE?

“Branje pravljic popelje otroke v svet domišljije in jim pomaga razumeti vse, kar se dogaja okrog njih. Strokovnjaki so ugotovili, da ima glasno branje številne koristi. Otrok se takrat osredotoči na bralčev glas, interpretacijo, vsebino, še več, s tem se izboljša njegov spomin in sčasoma tudi sam postane odličen bralec”.

Pet prednosti branja otrokom

1. Pravljica pred spanjem poskrbi, da se otrok umiri in brez solz utone v spanec. Starši, babice, dedki, starejši bratje in sestre, ki berejo malčku, z njim vzpostavljajo močno čustveno vez. Otrok v postelji čuti ljubezen, bližino, toplino in povezanost.

2. Otroci, katerim starši pogosto berejo pravljice, imajo bujno domišljijo in se lahko brez težav zamotijo sami in igrajo tako, da menjavajo vloge, se pretvarjajo, da so različni junaki.

3. Pogosto branje veliko pripomore k spominu, presenečeni boste, kako veliko si bodo zapomnili.

4. Branje je veliko več kot samo to, z njim se razvijajo tudi govorne veščine, in otrok se tako pripravlja na naslednji korak: samostojno branje in razumevanje napisanega. Njihov besedni zaklad je tako iz dneva v dan bogatejši.

5. S pomočjo pravljic otroci rešujejo težave. Ko poslušajo o čarobnih bitjih, ki se jim je uspelo izviti iz kakšne težave, so prepričani, da bo tudi njim uspelo in ne klonejo pred oviro. Pravljični svet jih spodbudi, da se soočijo z lastnimi čustvi in jih tudi razumejo.

 

Dostopnost