8.4. – SVETOVNI DAN ROMOV

24.05.2022 | Avtor Mateja Hlebec | Objavljeno v Krtki, Pri nas se dogaja

Danes Romi po vsem svetu, praznujejo svoj dan, ki je bil izbran na njihovem prvem svetovnem kongresu leta 1971 v Londonu. Dan smo obeležili tudi v vrtcu. Otroci skupine Krtki so z vzgojiteljico Matejo Stariha in romsko pomočnico Vesno Kraić pripravili kratek program in predstavili delček romske kulture.

Beseda Rom sicer pomeni človek, Roma pa ljudje ali ljudstvo. Kot ljudstvo imajo tudi svojo zastavo: v njej je kolo (veliko se selijo) zelena barva pomeni naravo, modra pa nebo, oziroma svobodo; imajo tudi svojo himno Dželem, Dželem in so zelo predani glasbi. Posebej ples ima v njihove življenju velik pomen, zelo uveljavljen je trebušni ples.

Otroci so spoznavali besede v romskem jeziku: barve, štetje do 10.

Romi so sicer potomci nomadskega ljudstva, ki se je selilo iz kraja v kraj. Že pred 14. stol so se iz Indije selili proti Z in se naselili po vsej Evropi. Danes jih po evropskih državah živi približno deset milijonov, v Sloveniji okoli 10 000 in se delijo v tri skupine: prekmurski Romi, ki so prišli z Madžarske, dolenjski s Hrvaške, iz Avstrije pa Romi iz plemena Sintov.

 

Dostopnost