Dan slovenske hrane – Tradicionalni slovenski zajtrk

27.06.2022 | Avtor KK | Objavljeno v Nerazvrščeno

Vsak 3 petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane in po vseh vrtcih in šolah že 10 leto poteka projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.

To je dan, ko si običajno otroci na kruh namažejo maslo in med, si popijejo mleko in ugriznejo v jabolko. Je pa tudi dan, ko se spomnimo in se pogovarjamo o tem, kako pomemben je zdrav zajtrk in kako pomembno je, da jemo hrano, ki je pridelana čim bližje našemu domu.

Veliko ljudi zaradi hitenja in naglice izpusti zajtrk, ki mora biti glavni obrok našega dneva. Ne samo, da je pomemben za naše telo, pomembno je tudi, da kot družina sedemo, poklepetamo in si naberemo energijo za začetek novega dneva.

O dnevu slovenske hrane in Tradicionalnem slovenskem zajtrku vam bo pripovedoval čebelček v  kratkem filmu:

https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/aktualno/tzs-izobrazevalni-video/

Čebelarji nam vsako leto znova povedo, kako zdrav je med. Pri nas ima največ zaslug zanj kranjska sivka. To je ena izmed najbolj pridnih čebel.  Ali veste, da morajo  čebelice za en kilogram medu, obiskati štiri milijone cvetov?!

Kratek filmček o kranjski sivki vam bo predstavil Ribič Pepe:

https://www.youtube.com/watch?v=bgyTYmFD3v8&t=539s

Mnoge slikanice skrivajo zgodbe, ki govorijo o življenju čebel in drugih pravljičnih junakih, ob katerih lahko otroci spoznavajo in se pogovarjajo o življenju živali, o pomenu rastlin, hrane…

Poznate Mojco Pokrajculjo in njenih živali? Vse se je zapletlo okrog lonca medu. Strd, so mu rekli.

Na spletni strani, ki je letos objavila obsežen projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, so nanizali mnogo koristnih slikanic in poučnih knjig, tudi za najmlajše otroke.

https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/izbor-kakovostne-literature-na-temo-prehrane/

 

 

Dostopnost