Kako jaz skrbim za naš planet Zemljo?

18.06.2021 | Avtor Anica Nemanič | Objavljeno v Zvezdice

 

Pri Zvezdicah smo začeli temo Skrb za okolje s čistilno akcijo.

Otroci radi hodijo na Borštek, saj jim nudi veliko možnosti za gibanje, igro, raziskovanje, domišljijo,…

Sami so ugotovili, da se je spet nabralo veliko smeti, pa smo se odločili, da jih poberemo, ker bo potem igra bolj varna, okolje pa bolj prijazno za otroke in tudi za živali. Okoli dreves je bilo namreč veliko razbitega stekla.

Nataknili smo si rokavice, vzeli vrečke za smeti ter se lotili dela. Otroci so se držali dogovora, da za steklo ali kakšne druge nevarne odpadke, pokličejo nas odrasle. Tako je odmevalo po Borštku:« Steklo! Tudi tu je steklo!«

Pobiranju in čiščenju je sledila igra in prehitro je prišel čas za odhod v vrtec.

Pravljica Plastenka Nevenka je naše otroke uvedla v razmišljanje,

da z doslednim razvrščanjem odpadkov v ustrezne kontejnerje,

poskrbimo, da bo iz odvrženih stvari nastalo kaj novega.

Najprej smo začeli z zbiranjem prazni tetrapakov od sokov in mleka. Nabralo se jih je veliko, pa so jih otroci zložili skupaj.

Sledila je naloga napovedovanja oziroma vprašanje:

»Kaj misliš, ali bi lahko vso to prazno embalažo zložili tako, da bi stala v eno škatlo?«

Vsak otrok je dobil žogico in jo je postavil glede na to, kaj misli, na list, kjer je pisalo ne ali na drugi list z odgovorom da. Sledilo je zlaganje tetrapakov, ki ni tako enostavno, a nekateri so bili prav spretni in so radi pomagali svojim vrstnikom. In uspelo nam je s skupnimi močmi vse zložili v eno škatlo. Če bomo tudi doma dosledni pri zlaganju tetrapakov in »mečkanju« plastenk, kartonske embalaže, bodo smetarska vozila sprejela lahko več embalaže. In posledica? Manj obremenitve za naše okolje. To je le majhna sprememba, a ker nas je na svetu veliko in če vsak naredi vsaj eno stvar drugače, bo to za naš planet veliko.

Zbirali smo tudi stari papir in iz njega naredili nekaj oblačil za mini modno revijo. Otroci so se učili zgubati kapo, potem pa smo z njim napolnili kontejner za papir. Mogoče bo kakšno drevo lahko raslo še naprej?!

Dostopnost