Projekt eko Vrtilnica v našem vrtcu

18.06.2021 | Avtor Helena Pezdirc | Objavljeno v Čebelice, Ekošola, Ježki, Metuljčki, Muce, Palčki, Pikapolonice, Pri nas se dogaja, Zvezdice

Otroci se ob sodelovanju na vrtu učijo potrpežljivosti, sodelovanja in timskega dela. Hkrati si pridobivajo nova znanja in spretnosti. Prav zato smo veliko časa preživeli v naravi na prostem, vrt pa izkoristili tudi za različne oblike učenja in vzgajanja otrok. Tako smo skrbeli, da je sta bila naš vrt in okolica vrtca lepo urejena in lepa.

V eko projektu Vrtilnica so v letošnjem letu aktivno sodelovali otroci iz skupin Pikapolonice, Metuljčki, Muce, Palčki, Ježki, Zvezdice in Čebelice.

V skupini Pikapolonice so si najprej v jeseni ogledali predstavo Razbita buča, nato so izbirali semena  iz buče. Spomladi so sadili bučna semena v odpadne lončke ter opazovali spremembe rastlinic. Nekaj sadik so posadili na vrtčevski kompostnik ter jih zalivali iz zbirnika vode.

 

Otroci skupine Metuljčkov so spoznavali prst, z njo napolnili lončke ter vanjo zasejali baziliko. Ko so rastline zrasle, so jih nekaj posadili na dvignjeno gredo v družbo peteršilja, nekaj pa odnesli domov.

Otroci v skupini Muce so na eno od gredic posejali pšenico. Ker so otroci ugotovili, da se s semeni gostijo vrane, so iz odpadnih oblačil in slame naredili strašilo in ga poimenovali Franček. Franček pazi na vrt in rastoče rastlinice. Posadili so tudi sončnice, boreč in ognjič.

   

Skupina Palčkov je prav tako skrbela za eno izmed dvignjenih gred na vrtčevskem vrtu. Prvo dejavnost so izvedli spomladi, ko so očistili gredo, jo prekopali in pripravili, da so otroci posadili čebulček. Drugo pa, ko so otroci pomagali pri saditvi rdeče pese. Skrbijo tudi za jagodne grede, kjer otroci pomagajo pri pletju plevela.

V skupini Ježkov smo že v jeseni na našo gredico zasadili zimsko solato. Kar šest mesecev smo jo opazovali, jo po potrebi zalivali in okopavali. Spomladi smo si jo pripravili kot prilogo h kosilu. Zelo nam je teknila. Zgodaj spomladi smo v lončke posejali semena peteršilja. En del sadik smo porabili za obdarovanje mamic ob materinskem dnevu, drugi del pa smo zasadili na prazno gredico. Peteršilju bo družbo delala rdeča pesa.

 

Skupina Zvezdice je v septembru pospravila ostanke sončnic in ognjiča, gredico prekopala, pognojila in tako jih je čakala do pomladi. Mrzla pomlad ni dovolila, da bi zgodaj sejali in sadili, pa so se odločili, da najprej posadijo fižol in sicer v igralnici. Vsak otrok je prinesel v lončku semena domačega fižola. Potem smo preluknjali lončke in fižol posadili ter ga zalili. V zvezke so otroci beležili rast in se ob tem čudili, kako se je rastlinica iz dneva v dan spreminjala. Na dvignjeno gredico so posejali korenček, solato in fižol. Otroci radi sodelujejo pri vzgoji rastlin in obdelovanju gredice. Ker jih je v skupini veliko, se razporedijo in povežejo delo na gredici z opazovanjem sadovnjaka, zeliščnega vrta in igro v hiški.

Velika dejavnost otrok v skupini Čebelic je bila, ko so odprli kompostnik, kjer se je delala prst več let. V kompostniku so iskali drobne živali, spoznavali so, kaj se skriva v zemlji (živali, vejice, prepereli listi, glistine….). Na gredico so prinesli zemljo iz kompostnika ter jo prerahljali. Sadike iz bučk, ki so zrasle iz zemlje kompostnika, so otroci nesli domov. Na pripravljeno gredico pa so zasadili sladki krompir.

Zapisali vzgojiteljici Helena in Antonija

Dostopnost