Teden slovenske hrane

27.06.2022 | Avtor Darja Govednik | Objavljeno v Ekošola, Odgovorno s hrano, Sončki, Tradicionalni slovenski zajterk

V naši igralnici smo se posvetili klasičnemu izboru – za slovenski tradicionalni zajtrk.

Spoznavali smo jabolko – kako poimenujemo dele jabolka (pecelj, muha, pečke), kako imenujemo dele, če ga prerežemo na pol ali še na četrt.

Okušali smo trd in tekoči med, med s cvetnih prahom, med s sokom rdeče pese, samo cvetni prah…

Naredili smo pošten poizkus – v čajnika smo dali žlico trdega in žlico tekočega medu in ugotavljali, kateri med se prej stopi. Potem pasmo okušali, kateri čaj je bolj sladek – ne boste verjeli, oba sta bila zelo dobra.

Le kakšno mleko priteče iz krave – je belo, mogoče pa je čokoladno ali pa z okusom vanilije?

Okušali smo še druge mlečne izdelke – jogurt navaden in z jagodo, pa kislo smetano, skuto, sirček, sladko smetano. Naredili smo tudi sadno solato z dodatkom – koščkom čokolade. Nič se ne čudite, med glavnimi sestavinami čokolade je tudi mleko…

Kako nastane kruh na žalost nismo uspeli dognati…. Smo pa spoznali tri različna zrnja, iz katerih moke lahko spečemo kruh – pirino, koruzno in ajdovo. Med seboj so tako različna, da je bilo zanimivo pogledati jih v celem zrnju in v zmletem delu – moki, saj so tudi barvno različna.

Za popestritev pa so otroci prebirali pomešana zrna. Res so bili vztrajni, saj je bila nagrada zelo vabljiva – tisto, kar si izbral, si lahko tudi sam zmlel na mlinček, potem pa še s sitom ločil debelejši del od moke.

 

Dostopnost