Skrb za zdrave zobe

12.01.2017 | Avtor Gregor | Objavljeno v Zobozdravstvena preventiva

Zdravi zobje v zdravem vrtcu

Zdrava ustna votlina z zdravimi zobmi je ogledalo splošnega zdravja. Zdravje mlečnih zob pomeni boljšo kakovost otroškega življenja in je osnova za zelo zaželeno bleščečo vrsto pravilno postavljenih zdravih zob.

Z vzgojo koristnih navad je potrebno začeti zgodaj v otroštvu, saj je to obdobje, v katerem so programi promocije zdravja najbolj učinkoviti. Psihologi pravijo, da navade pridobljene do četrtega leta starosti ostanejo vse življenje. Otrok  v vrtcu preživi devet ur dnevno in zaužije tri ali štiri obroke hrane.

Oblikovanje zdravega življenjskega stila je že v otroštvu izredno pomembno. Tega se zavedamo tudi v našem vrtcu in si prizadevamo da bi čimbolj aktivno uresničevali cilje, ki predstavljajo zdravo življenje otrok. Aktivno se vključujemo v program zobozdravstvene vzgoje in izobraževanja, ki ga izvaja Zdravstveni dom Metlika.

Medicinska sestra  za zobozdravstveno vzgojno in preventivno dejavnost Irena Žlogar obiskuje otroke v vrtcu. To je sestavni del njenega zobozdravstvenega preventivnega dela. Z otroki se v igralnici najprej pogovarjajo o zobeh – o tem zakaj jih imamo, kakšna hrana zobem škodi, o pomembnosti rednih obiskov pri zobozdravniku, poudarek pa je tudi na zdravi prehrani. Ob tem uporablja slikovni material: razne risbice, pobarvanke, pesmice o zobkih in model zob. Po končanem razgovoru se otroci pri umivalniku “učijo” pravilnega čiščenja zob.

Dostopnost