Prehranske smernice v vrtcu

Prehranske smernice v vrtcu

Pri načrtovanju prehrane v vrtcu upoštevamo Smernice zdravega prehranjevanja v  vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005), Referenčne vrednosti za vnos hranil Ministrstva za zdravje, Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2008) in Priročnik z merili kakovosti za živila v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2008).

Otroci v vrtcu preživijo dve tretjini svojega aktivnega časa, zato prehrana v vrtcu pokrije 70 do 75 % dnevnih energijskih in hranilnih potreb otroka. Primerna prehrana v vrtcu zagotavlja primerno rast in razvoj otrok ter krepi njihovo zdravje. Usklajena je s fiziološkimi potrebami organizma, razporejena v pravilnem ritmu hranjenja, vključuje živila z vlakninami, beljakovinami, zdravimi maščobami, zaščitnimi snovmi, vitamini in minerali.

V tem obdobju se otrokom izoblikujejo prehranske navade, ki bodo vplivale na izbiro živil v dobi mladostništva in kasneje v življenju, zato se v vrtcu še posebej trudimo, da otroke spodbujamo k zdravemu prehranjevanju, k poskušanju novih jedi in živil ter primerni kulturi pri prehranjevanju. Prehranjevalne navade se izoblikujejo z učenjem, predvsem pa z našim dobrim zgledom.

V kuhinji upoštevamo načela dobre higienske prakse, skrbimo za čistočo rok, opreme in prostorov, skrbimo za neprekinjeno hladno oziroma toplo verigo, nadzorujemo kakovost surovin in omejujemo različna tveganja s sistemom HACCP.

Upoštevamo, da je čas od priprave do serviranja hrane čim krajši. Če je le mogoče, uporabljamo sezonska, sveža, lokalna in ekološka živila. Živila nabavljamo od preverjenih dobaviteljev ter lokalnih kmetov. Če je le možno, spoznamo naše pridelovalce hrane, ki jih obiščemo tudi s skupinami otrok.

Otrokom ponudimo zelenjavo in nove jedi vsaj 20-krat, da jo sprejmejo. Obroki so pestri, ker vključujejo različna živila, različne načine priprave in različne barve posameznih jedi. Živil v vrtcu ne cvremo na olju, ampak jih pripravljamo v konvektomatu.

Sladice v vrtcu pripravljamo sami. Izogibamo se uporabi industrijsko predelanih živil, prečiščenih, s hranili osiromašenih živil in instant izdelkov, ki vsebujejo veliko prehranskih dodatkov (konzervansov, ojačevalcev okusa in arome, barvil, emulgatorjev, zgoščevalcev itd.), zato raje sami pripravljamo jedi iz osnovnih sestavin.

Omejujemo porabo soli, sladkorja, sokov in kakavovega posipa. Raje kot beli kruh, otrokom ponudimo druge vrste kruha: pirinega, graham, ovsenega, koruznega, ječmenovega itd. Izbiramo kruh, ki ne vsebuje sojinega lecitina, mleka v prahu ter ostalih dodatkov.

Uporabljamo kvalitetne maščobe: 100 % sončnično, oljčno, repično in bučno olje ter maslo. Margarine ne uporabljamo.

Izločamo živila, ki vsebujejo ojačevalce arome, okusa, natrijev glutaminat, konzervanse, umetna barvila, emulgatorje, …

Vsaj enkrat tedensko pripravimo brezmesni obrok (Zeleni ponedeljek) in ribe. Vsaj enkrat do dvakrat dnevno ponudimo mleko ali fermentirane mlečne izdelke, zelenjavo in sadje. Za starost otrok 4 do 6 let se priporoča 2-3 enoti zelenjave in 1-2 enoti sadja, za starost 1 do 3 leta pa 1-2 obroka zelenjave in 1 obrok sadja na dan.

Glavni obroki so zajtrk, kosilo in popoldanska malica, za otroke I. starostnega obdobja tudi dopoldanska malica. Preko celega dneva imajo otroci na voljo nesladkan čaj in vodo. Večkrat na dan jih spodbujamo jih k pitju vode.

Otrokom posamezne jedi in vodo ponudimo večkrat, nikoli pa ga k hranjenju ne silimo. Hrana ni nikoli nagrada ali kazen. Spodbujamo jih k poskušanju zelenjave in novih jedi.

Čas hranjenja ne sme biti prekratek niti ne predolg, vzdušje pri obrokih naj bo prijetno in sproščeno. Poskrbimo za pravilno repetiranje.

 

Dostopnost