FRANČKOVO ZIMSKO SPANJE

20.03.2020 | Avtor KK | Objavljeno v Živalski kotiček

Kaj delajo živali pozimi ?
Jež se zvije v klobčič in spi, jazbec zaspi le, ko je največji mraz.
Žaba se zarije v blato, polž se zapre v hišico in kača otrpne.
Medved in veverica zimo predremljeta. Ob toplih zimskih dneh se za kratek čas prebudita.
Srna, divja svinja in zajec pa zime ne prespijo.

 

Vir foto: https://webstockreview.net/explore/hedgehog-clipart-hibernating/

 

Nekatere živali zapadejo v zelo globok spanec in se ne zbudijo do pomladi. Temu pravimo hibernacija ali globoko zimsko spanje.
To počnejo nekatere živali v tistih krajih, kjer temperatura ni enaka skozi vse leto. Tudi v Sloveniji imamo mrzle zime in topla poletja. Poleti dolge noči in pozimi kratke. Živali se temu prilagodijo tako, da tisti del leta, ki je zanje manj ugoden, prespijo. To je za živali zdravo in nujno potrebno.

 

 

 

 

 

Tudi želve, tako kot je naš Franček, zimo prespijo. Pozno jeseni se začnejo želve pripravljati. Tiste, ki živijo na kopnem (kopenske), se zarijejo

v blato, luknje, špranje, vodne želve pa se potopijo na dno ribnika ali mlake. Dihajo zelo počasi, tudi srce jim utripa počasneje. V tem času ne potrebujejo hrane.

Frančka smo sprva iz toplega akvaterarija dali v manjšega, ki je imel hladnejšo vodo. Čez nekaj dni smo ga prenesli v prostor, kjer ni bilo svetlobe(brez okna in luči). Nazadnje pa bi moral tam, kjer je zelo hladno. Temperatura ne sme biti manj kot 3 stopinje in ne več kot 7 stopinj. Veterinarji so rekli, da je za našega Frančka najboljši temen hladilnik. Rekla sem mu lahko noč in naredila tako, kot so mi svetovali.

Kako je danes? Franček je že dva meseca v hladilniku. Vsak dan ga odprem, pogledam, kako je in izmerim temperaturo vode.

Dobro jutru, mu bom rekla šele spomladi, ko ga bom počasi prebudila iz zimskega spanja.

Na tej povezavi si lahko ogledate še nekaj o zimskem spanju.
Bansi , RTV Slovenija  https://otroski.rtvslo.si/bansi/prispevek/2295

Dostopnost