PREDŠOLSKA BRALNA ZNAČKA »MALČEK BRALČEK«  

06.04.2024 | Avtor Renata Pavlovič | Objavljeno v Malček Bralček, Palčki, Pri nas se dogaja

Vsako leto v mesecu oktobru v vrtcu začnemo s  predšolsko bralno značko, ki jo že vrsto let organizirata Društvo prijateljev mladine Metlika in Ljudska knjižnica Metlika.

Bralna značka je slovensko gibanje, ki spodbuja mlade k branju in dviga njihovo bralno kulturo. Njen cilj je vzgojiti bralca, ki bo rad bral vse življenje. Geslo bralne značke je S knjigo v svet.

Tudi v vrtcu vzgojitelji poudarjamo kako zelo pomembno je, da se otrok že v “pred bralnem obdobju” sreča s knjigo, saj ob njej, posebno ob pravljicah, razvija domišljijo, branje ga spodbuja k ustvarjalnosti in lažjemu razumevanju sveta okrog sebe. Na različnih področjih postaja otrok bolj razgledan. To pa je potem tudi dobra priprava za šolo in nadaljnje življenje.

Predšolska bralna značka razvija predvsem družinsko branje: spodbuja starše in stare starše, da berejo predšolskim otrokom, otroci pa zgodbico obnovijo s svojimi besedami vzgojiteljici ali svojim prijateljem v vrtcu. Zgodbo lahko tudi ilustrirajo.

Vsak otrok naj bi obnovil dve zgodbici, eno pa ilustriral. 

Predšolsko bralno značko smo v vrtcu zaključili 3. aprila (2 april, pa je mednarodni dan knjig za otroke).

Otroci so si v Kulturnem domu Metlika ogledali igrano predstavo v izvedbi Zavod Enostavno Prijatelji, za uspešno branje so prejeli tudi priznanje in Ostržka.

Vsem predšolskim otrokom PALČKOM, JEŽKOM, GASILCEM in KRTKOM čestitamo! Društvu prijateljev mladine Metlika,  Ljudski knjižnici Metlika in staršem pa zahvala za sodelovanje in dobro delo.

   

JEŽKI, GASILCI, KRTKI in PALČKI

Dostopnost