Predstavimo žival: PALIČNJAK

20.03.2020 | Avtor KK | Objavljeno v Živalski kotiček

Otroci potrebujejo odgovornost. Ta se naj razvija z njimi in se povečuje z njihovo starostjo.
Skrb za paličnjake ni zahtevno. Kljub temu pa je odlična priložnost za učenje naravoslovja, odgovornosti in lepega odnosa do živih bitij.
Začne se z majhnim in se nadaljuje z večjim. Odnos do živali se zrcali tudi v odnosih do ljudi.

Ravno zato je odlična priložnost, da doma posvojite paličnjake.

 

KDO SO PALIČNJAKI
Paličnjaki so živali s podolgovatim telesom in dolgimi okončinami. Spominjajo na tanko palčko, zato imajo tudi takšno ime. So takšne barve in oblike, kot so vejice in listi, s katerimi se hranijo. To je zato, da jih ne bi opazili plenilci. Njihovi plenilci so tudi ptice, ki bi paličnjake hitro pojedle.
Paličnjaki spadajo med posnemalce − tako kot živi list.

PALIČNJAK JE ŽUŽELKA
Paličnjaki spadajo med žuželke. Verjetno poznaš kobilico, bogomoljko, čebelo ali mravljo? Tudi te živali so žuželke. Vse imajo tri pare nog (šest nog), telo iz treh delov in členjene noge. Takšen je tudi paličnjak.

VRSTE PALIČNJAKOV
Paličnjakov je več vrst in živijo na različnih koncih sveta. So različnih oblik in barv. Nekaj najbolj znanih, ki smo jih imeli v našem kotičku: vražji, sončni, trnasti, avstralski, obstaja pa tudi Rossijev, ki ga najdemo v našem primorju.
Paličnjaki, ki jih imamo trenutno v vrtcu, se imenujejo vietnamski paličnjaki.

STARŠI IN OTROCI, KO SE BOMO SPET VIDELI, VAM BOM Z VESELJEM PODARILA PALIČNJAKE. Poiščite Katarino v igralnici Čebelice.

KAKO PRIPRAVITI INSEKTARIJ ZA PALIČNJAKE                Paličnjake lahko shraniš v stekleni posodi, ki naj bo trikrat višja, kot je velikost paličnjaka. Na dno posode vsuj 2 do 3 cm na debelo mivke, rahle zemlje ali šote. Paličnjaki bodo tu odložili jajčeca.

 

S ČIM HRANITI PALIČNJAKE Paličnjaki se najraje hranijo z listi robide ali maline. Nekateri jim dajejo tudi liste hrasta, bršljana, leske, lipe, kostanja ali vrtnice.

 

ALI SO PALIČNJAKI NEVARNI                Ne, paličnjaki niso nevarni. Ne pikajo in ne grizejo, pravzaprav nimajo ničesar, s čimer bi se branili. Ravno zato se nekateri paličnjaki pretvarjajo, da so nevarni, in nas strašijo. Takrat zvijejo svoj zadek in se pretvarjajo, da so škorpijoni.

 

ŠE NEKAJ NASVETOV

PALIČNJAKU JE ODPADLA NOGA
Včasih, ko se paličnjaku zazdi, da je v nevarnosti, ali ko ga grobo primeš, lahko odvrže nogo. Noga mu bo spet zrasla, vendar bo nekoliko manjša od drugih.
ZDI SE MI, DA JE V TERARIJU MRTEV PALIČNJAK
Verjetno vidiš posušeno kožo paličnjaka. Paličnjak raste, njegova koža pa ne. Ko koža postane premajhna, poči in iz nje zleze večja žival. Paličnjak v svojem življenju večkrat sleče kožo.
ZAKAJ SO PALIČNJAKI RAZLIČNIH BARV
Mladi paličnjaki, ki se razvijejo iz jajčeca (nimfe), so svetlo zelene barve. Starejši pa potemnijo in postanejo rjavi.
OGLEJMO SI PALIČNJAKA
Paličnjak je nežna žival, ki se lahko hitro poškoduje, zato ga ne smemo vleči za noge in telo. Sam nam zleze na roko, če mu jo počasi približamo, še bolje, če mu ponudimo list. Ko hodi po roki, uporabi drobne kaveljčke, da ne pade. Takrat nas malo požgečka.

 

SUNGAYA, filipinski sončni paličnjak

Sungaya ali sončni paličnjak izvira iz Filipinov. Zraste lahko do 8 centimetrov. Je prijazen, nežen in primeren za otroke. https://passion-insectes.forumactif.com/t969-sungaya-inexpectata-p-s-g-n195

 

Paličnjaki so odložili jajčeca. Po nekaj mesecih, se na topli in vlažni podlagi, izležejo mlade ličinke. Imamo jih 200.

 

 

 

 

 

Dostopnost