Srečno Franček

16.05.2019 | Avtor KK | Objavljeno v Živalski kotiček

Franček je zelo zrasel, ki je živel v našem vrtcu je dobil nov dom.

Želv, kot so rdečevratke in rumenovratke je po zakonu prepovedano prodajati, kupovati, podarjati, še posebej pa spuščati v naravo, kjer si najdejo pot do prvega ribnika. Tujerodne vrste velikokrat izpodrinejo našo avtohtono močvirsko sklednico.

Velikokrat nas preseneti, ko ugotovimo, da so želve zelo radovedne, hitre in spretne živali. Sposobne so kopati, teči in skakati, samo zato, da bi šle na potep po svoje. Ravno zato moramo s takšnimi živalmi ravnati zelo previdno in premišljeno.

Presenečeni smo tudi, ko kar naenkrat vidimo, da majhna želvica preraste akvarij. Mnogokrat je to razlog, da jih ljudje brez slabe vesti spuščajo na prosto.

Pri nas smo poskušali ravnati skrbno. Ko smo ugotovili, da je Franček prerasel akvarij in da mu ne moremo več zagotavljati pogojev za normalno življenje in gibanje, smo začeli iskati novega lastnika, ki bi ga sprejel in zagotavljal vse potrebno.

V Sloveniji obstaja azil za zavržene in najdene tujerodne želve, ki bi ga sprejeli, vendar bi bil tam le eden izmed množice, kjer bi si moral sam priboriti hrano.

Po dolgem iskanju in premisleku smo našli novo lastnico (pravzaprav celo družino), ki ima veliko znanja o živalih (študentka veterine) in izkušenj.

Na skrbno ograjenem vrtu imajo dva lepa ribnika in ob enem iz njiju bo prebival Franček. Naš želvak ne bo sam, družbo mu bosta delali še dve želvici.

Nova lastnica že je poslala fotografijo, kjer se Franček sonči v družbi prijatelja. Videti je, da se dobro počuti.

Franček, naj ti bo lepo.

 

 

 

Dostopnost