TURIZEM IN VRTEC

28.02.2024 | Avtor Renata Pavlovič | Objavljeno v Pri nas se dogaja, Turizem in vrtec

Turizem in vrtec na temo Z igro do prvih turističnih korakov

Skupina Palčki iz Otroškega vrtca Metlika je sodelovala pri vseslovenskemu gibanju TURIZEM IN VRTEC na temo Z IGRO DO PRVIH TURISTNIČNIH KORAKOV. Letošnja rdeča nit projekta je bila OKUSNI ZAKLADI: Lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom!

Pri projektu so naglasili predvsem doživetje in pristno izkušnjo pustolovskega prehranjevanja ter iskanje novih kulinaričnih dogodivščin, manj pa razkošno obedovanje in vsakdanjo hrano.

Ustvarjalci projekta so se odločili, da bodo vse udeležence v projektu, z letošnjim naslovom USTVARITE OKUSNE ZAKLADE: Lokalne kulinarične spominke s trajnostnim pridihom, spodbujali, da z oblikovanjem slastnega spominka pripomoremo k večji prepoznavnosti določene destinacije. Namen projekta je, da bi ustvarjen kulinarični spominek lokalno turistično društvo TIC – vključilo  v del svoje ponudbe, zato naj bi odražal bistvo kraja in kulinarične tradicije.

Pri izvedbi projekta in ustvarjanju kulinaričnega spominka smo v vrtec povabili ga. Nino Kapušin Bruner iz Gostišča Kapušin. Skupaj z otroki, je ustvarjala v “mali kuharski delavnici”. Pri ustvarjanju kulinaričnega spominka smo uporabili lokalno pridelane sestavine (domačo moko in laneno seme kmetije Klepec, jajca, užitne rastline iz vrta – listi deteljice, rdeče pese in kolerabe, marmelado, dimljeno postrv). Izhajali smo iz tradicionalne kulinarične prakse in domačega recepta. S tem smo želeli podpreti tudi kmete in proizvajalce, ki so zavezani trajnostnim praksam. Pri ustvarjanju jedi smo upoštevali raznolikost slovenske kulinarične tradicije. Izpostavili smo bogate in živahne okuse, ki pa jih najdemo tik pred naših pragom – doma na našem vrtu.

Pri projektu smo upoštevali, da so otroci dejavno sodelovali in raziskovali. Vodilo nam je bilo vprašanje: “Kaj bo otrok ob tem novega doživel, spoznal, naredil, pridobil?” Otroci so sodelovali v celotni pripravi in okušanju. Svoje zavzeto sodelovanje v kuharski delavnici so hoteli predstavili tudi dedkom in babicam, zato smo jih povabili na pokušino.

Hvala ga. Nini, ki je pomagala ustvariti novo, a slastno izkušnjo. Hvala tudi kmetiji Pavlovič ter Gostišču Kapušin za svoj doprinos pri sodelovanju v projektu.

Zahvala tudi vsem babicam in dedkom skupine Palčki ter drugim obiskovalcem, ki so se odzvali vabilu. Zanje so otroci pripravili krajši nastop s petjem in folklornim plesom, nato pa so jim postregli pripravljeno jed. Naši OLEPOTIČENI RAVIOLI so prav teknili in bi bili primeren “OKUSEN ZAKLAD – LOKALNO KULINARIČNI SPOMINEK”.

Bilo je zanimivo, ustvarjalno in okusno.

Renata Pavlovič in Inija Jankovič

 

Dostopnost