ŽIVALI SE LEVIJO

24.03.2020 | Avtor KK | Objavljeno v Živalski kotiček

V našem živalskem kotičku smo si lahko večkrat ogledali levitev živali. To je prav poseben dogodek, ki ga ne moremo videti vsak dan.

Kaj je levitev

Levitev se zgodi, ko žival odvrže trdo zunanjo plast (kožo), pod katero je že zrasla nova.

Lev je stara, neuporabna in odvržena koža.

Otroci so si ogledali lev pitona, ki so ga podarili v vivariju Foto.: Katarina Kukman (februarja 2020).

 

PIKICA SE LEVI

Levitev našega gekona smo posneli s kamero. Posnetek si lahko ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=X5rIK-E_-ks

Pika vsakih nekaj tednov zamenja kožo z novo. Sprva postane njena koža sive barve, nekaj dni ne je in se umiri. Levitev se začne tako, da se Pika podrgne ob trdno podlago, korenino …, potem pa z gobčkom vleče s telesa odvečno kožo in jo poje. Po levitvi je Pika lepe, živo zelene barve. Foto.: Katarina Kukman (februarja 2020).

 

V našem živalskem kotičku se levi tudi pajek Oskar Oskar se umakne v skrivališče in ne mara jesti. Leže na hrbet in čaka, dokler mu ne poči lev ob glavoprsju. Počasi se izmota in osvobodi iz njega. Foto: Katarina Kukman (januarja 2020).

 

 

V NAŠEM ŽIVALSKEM KOTIČKU SE LEVIJO PALIČNJAKI

V NAŠEM ŽIVALSKEM KOTIČKU SE LEVIJO PALIČNJAKI                                                              Tudi žuželke menjajo premajhen telesni ovoj in se izmotajo iz njega. Iz starega ovoja (kože), pridejo večji in lepši. Vir fotografije: https://flickr.com/photos/dawn_perry/2176349429  (28.12.2007)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V našem živalskem kotičku se levijo ščurki Po levitvi so ščurki še nekaj ur bele barve. Foto: https://slideplayer.com/slide/4395067/.

 

Ali se želvak Franček levi? Ne, želve se ne levijo. Občasno izgubijo kakšno plast povrhnjice. Oklep želve raste skupaj z želvo.         Vir foto:. Katarina Kukman (marec, 2020)

 

 

 

Kaj pa ljudje? Ne, ljudje se ne levimo, kljub vsemu pa menjamo kožo. Ljudje vsako minuto izgubimo približno 100.000 delčkov kože. Vsakega posameznega delčka seveda ne vidimo, v dveh letih pa tako izgubimo več kot kilogram kože.

 

Dostopnost