Ajdova torta presenečenja

21.01.2025 | Avtor Antonija Stankovič | Objavljeno v Ekošola, Nerazvrščeno, Sončki

V sklopu projekta Reciklirana kuharija, smo se odločili, da bomo sodelovali na natečaju. Sestavine, ki smo jih uporabili, so delno tudi neporabljene – ostanejo kot čisti ostanek in jih lahko uporabimo v novi jedi.

K sodelovanju smo povabili Nikovo mamico Nino, ki je tudi kuharica. Seveda nam je Nina z veseljem pomagala in skupaj smo spekli zelo dobro ajdovo torto.

Najprej smo si ogledali in spoznavali različne kuhinjske pripomočke, nato pa smo ugotavljali, kaj potrebujemo za peko torte. Pokusili smo ajdovo kašo – nekaterim je bila všeč, nekaterim pa sploh ne. Nato smo počasi dodajali še ostale sestavine, Nik pa je seveda pridno pomagal mamici pri delu.

Pečeno torto smo ohladili, nato pa si je vsak otrok poleg koščka torte lahko dodal še razne dodatke. To je bilo otrokom najbolj všeč.

Ne boste verjeli, a torto smo tako hitro pojedli, kot bi mignil. Še za sosedove ni nič ostalo, da bi kaj pokusili… Bomo morali peko ponoviti :)).

Pa še recept:

AJDOVA TORTA PRESENEČENJA

Priprava torte:

  • 20 dag ajdove kaše
  • 3 jabolka
  • 3 žlice čokolade v prahu
  • 3 jajca
  • pol skodelice olja
  • 2 žlici cvetličnega medu
  • 1 žlička pecilnega praška
  • cimet

Za dodatke:

  • kakijeva kaša
  • vaniljev jogurt
  • banane
  • jabolčna marmelada
  • ajdovi hrustljavčki
  • penice ali sladkorne zvezdice

 Priprava testa

Ajdovo kašo kuhamo v vodi približno 20 minut, nato jo ohladimo.

Iz beljakov naredimo sneg. Rumenjake stepemo in dodamo med, olje, čokolado v prahu in malo cimeta.

V ajdovo kašo narahlo vmešamo naribana jabolka, rumenjakovo maso, pecilni prašek in beljake.

Damo v pekač na pomaščen peki papir. Pečemo 25 do 30 minut na 180 stopinj C. Torto ohladimo.

 Priprava sladice

Otrok si poleg torte lahko doda: zmiksane kakije, vaniljev jogurt, koščke banane,

Jabolčno marmelado in hrustljavčke (ajdovo kašo ocvremo v olju, jo odcedimo na prtičku in narahlo posujemo s sladkorjem v prahu) ter penice, vse to pa nam je prinesla mamica Nina.

Dober tek!

Ta vsebina je zaščitena z geslom. Za ogled spodaj vpišite svoje geslo: