Altermed

04.08.2021 | Avtor Antonija Stankovič | Objavljeno v Ekošola, Muce

V sklopu projekta Altermed, ki je potekal preko interneta, smo sodelovali tudi v naši skupini.

Pogovarjali smo se o zavrženi hrani. Potekali so pogovori ob zajtrkih:

  • ali so otroci doma že kaj pojedli, pa morda niso lačni,
  • kateri kruh jim je bolj všeč (semenski, bel, črn..),
  • kako doma jejo kruh- namazan ali ne,
  • kateri namaz imajo najraje,
  • ali doma pojedo skorjico,
  • kam gre hrana, če je ne pojemo…

Pogovarjali smo se o ostankih kruha in o tem, kaj so v starih časih spekle babice, ko ni bilo kruha toliko, kot danes. Spekle so pogačo, ki je bila brez kvasa in je bila zamešena hitro.

V skupino smo zato povabili kuharico Eleno, ki je otroke seznanila s sestavinami, pripravo testa in oblikovanjem belokranjske pogače. Nato si je vsak otrok oblikoval svojo, za primerjavo pa smo eno spekli brez kvasa. Pri aktivnosti smo upoštevali vsa priporočila glede virusa. Dejavnost smo po čutnem doživetju nadaljevali z risanjem pogače.

Otroci so spoznali kompostnik, kamor so odnesli ostanke jabolk in hrušk, ki so jih imeli za malico. Ugotavljali so, kam gre hrana, ki ostane, zato so pogledali v zabojnik za odpadno hrano, kamor nekatere odpadke odlagajo iz kuhinje. Ob pogovoru so otroci, ki so doma na deželi, ugotavljali, da doma nekatere ostanke pojedo muce, kužki, kokoši ali pujski.

Prav tako smo utrjevali kulturno obnašanje za mizo, vsak si je izdelal pogrinjek, nato pa so si otroci seveda tudi pripravili mizo. Uporabljamo ves pribor.

Naučili so se več pesmi, deklamacij in izštevank o kruhu, prav tako so spoznali pravljico o Rdeči putki, ki je posejala pšenico, jo požela, zmlela in spekla kruh. Ob različnih knjigah in prispevku na internetu so spoznavali poklic kuharja.

Zaradi ukrepov nismo mogli v vrtec povabiti staršev ali starih staršev, zato smo poskušali recepte dobiti preko dopisa- povabila. Odzvalo se je le nekaj staršev (oglasna deska).

Uvedli smo samopostrežni zajtrk. Dogovorili smo se, da otroci sami izberejo velikost rezine kruha ali namaz, če ga želijo in na ta način prispevajo k zmanjševanju odpadne hrane.

Projekt se bo nadaljeval v prihodnjih mesecih.

https://ekosola.si/wp-content/uploads/2021/03/Antonija_Stankovi%C4%8D_Otro%C5%A1ki-vrtec-Metlika.pdf

Odpravili smo se do polja z rastočo pšenico,  posejali smo pšenico na naš vrt in opazujemo rast.

Ta vsebina je zaščitena z geslom. Za ogled spodaj vpišite svoje geslo:

Dostopnost